Matcha: Wetenschappelijk onderbouwde voordelen hartgezondheid voor cholesterol en bloeddruk

Matcha: Wetenschappelijk onderbouwde voordelen hartgezondheid voor cholesterol en bloeddruk

Hart- en vaatziekten blijven wereldwijd een grote zorg, maar recent onderzoek heeft aangetoond dat de consumptie van matcha-thee aanzienlijke voordelen kan hebben voor de gezondheid van het hart. In deze wetenschappelijke blog zullen we een overzicht geven van relevante studies die de impact van matcha op cholesterolwaarden en bloeddruk onderzoeken. Ontdek hoe matcha, een eeuwenoud Japans groen theepoeder, kan bijdragen aan het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.

Matcha en Cholesterolwaarden

Verschillende onderzoeken hebben de potentie van matcha aangetoond om gunstige effecten op het cholesterolprofiel te hebben. Een studie gepubliceerd in het "Journal of American College of Nutrition" toonde aan dat de consumptie van matcha-thee leidde tot aanzienlijke verlagingen van LDL-cholesterol, ook wel bekend als 'slecht cholesterol', bij gezonde vrijwilligers (Khan et al., 2016). De aanwezigheid van catechines, met name epigallocatechinegallaat (EGCG), wordt verondersteld verantwoordelijk te zijn voor deze cholesterol-verlagende effecten. EGCG kan de opname van cholesterol in de darmen verminderen en de afbraak van LDL-cholesterol in de lever stimuleren.

Matcha en Bloeddrukregulatie

Reguliere consumptie van matcha-thee kan ook bijdragen aan de regulatie van de bloeddruk. Een systematische review gepubliceerd in het "British Journal of Nutrition" onderzocht verschillende studies en concludeerde dat groene theeconsumptie, met name matcha, in verband werd gebracht met een significante verlaging van de systolische en diastolische bloeddruk (Khalesi et al., 2014). Een mogelijke verklaring is het vaatverwijdende effect van de antioxidanten in matcha, wat de bloedstroom kan bevorderen en de druk op de vaatwanden kan verminderen.

Synergetische werking van Matcha

Het is belangrijk om op te merken dat de gezondheidsvoordelen van matcha niet alleen aan één actieve stof kunnen worden toegeschreven. De synergetische werking van verschillende verbindingen, zoals catechines, aminozuren (L-theanine), cafeïne, en antioxidanten, draagt bij aan de algehele gunstige effecten op de hartgezondheid. Deze combinatie zorgt voor een betere absorptie en benutting van de voedingsstoffen door het lichaam. 

Matcha-thee, een oud en waardevol drankje uit Japan, heeft bewezen een positieve invloed te hebben op de hartgezondheid door het verlagen van LDL-cholesterol en het reguleren van de bloeddruk. De aanwezige antioxidanten en andere bioactieve verbindingen in matcha dragen bij aan deze gunstige effecten, wat het een waardevolle aanvulling maakt op een gezonde levensstijl ter preventie van hart- en vaatziekten. Door matcha op te nemen in een uitgebalanceerd dieet, kunnen individuen bijdragen aan hun eigen welzijn en een gezonder hart nastreven.

Preventie van hart- en vaatziekten

Referenties:

  1. Khan, N., Mukhtar, H. (2016). Tea and Health: Studies in Humans. Current Pharmaceutical Design, 22(7), 906-912.

  2. Khalesi, S., Sun, J., Buys, N., Jamshidi, A., Nikbakht-Nasrabadi, E., Khosravi-Boroujeni, H. (2014). Green tea catechins and blood pressure: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. European Journal of Nutrition, 53(6), 1299-1311.

Terug naar blog

Haal nu jouw favoriete matcha

Ontdek de magie van onze hoogwaardige matcha! Geniet van pure Japanse groene thee, rijk aan antioxidanten. Koop nu en ervaar de gezondheidsvoordelen van dit trendy superfood. Proef de unieke smaak van onze matcha producten. Bestel vandaag nog en geniet van een heerlijke, gezonde en authentieke matcha ervaring!